Francesc Julià (Kave Home), Diliara Lupenko (Impress) i Jordi Romero (Factorial), són els tres finalistes que opten a endur-se el Premi Jove Empresari que organitza l’AIJEC, l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya. En la categoria de Millor Iniciativa Empresarial, els tres projectes que opten a endur-se el premi que reconeix la idea de negoci més innovadora i amb perspectives de futur són Opground, The Smart Lollipop i Theker.
El Premi Jove Empresari arriba enguany a la seva 30a edició consolidat com un dels guardons més importants de l’emprenedoria que se celebren a Catalunya. Amb aquest reconeixement, l’AIJEC vol distingir el treball, l’esforç i la constància dels joves empresaris capaços de generar llocs de treball i impulsar projectes empresarials.
Els finalistes a Premi Jove Empresari
Francesc Julià Ametller es va incorporar fa set anys al negoci familiar de disseny i fabricació de mobiliari i decoració Kave Home. Amb un model de negoci multicanal online i offline i una integració total de la cadena de valor, la marca ha crescut un 34% el 2022 i un 400% acumulat els últims 5 anys, situant-se com un dels líders del sector i superant els 153 MEUR de facturació. Amb presència a més de 80 països, l’empresa nascuda a Sils (Girona) té un equip de més 500 treballadors i una política de sostenibilitat transformadora. El 2023 ha inaugurat una nova plataforma logística de 100.000 m² a Tordera (Maresme) i dues noves fàbriques pròpies a Yecla (Murcia) per dimensionar les operacions al creixement futur esperat.
Diliara Lupenko es cofundadora de la cadena de clíniques especialitzada en tractaments digitals per a ortodòncies invisibles Impress. La startup es va fundar a finals del 2018 amb l’objectiu de digitalitzar una indústria molt tradicional. La tecnologia, la integració vertical i els seus pilars fonamentals de diferenciació, han permès que en menys de 5 anys Impress s’hagi convertit en l’empresa líder del sector a Europa, tingui presència en més de 160 ciutats, compti amb un equip de més de 1.400 professionals i hagi tractat a més de 50.000 pacients.
Jordi Romero va cofundar Factorial el 2016. L’empresa, que ofereix a les pimes solucionar de forma holística les tasques de gestió dels empleats, s’ha convertit en un dels principals programes de recursos humans per a empreses amb més de 8.000 clients a tot el món. A l’octubre de l’any passat, Factorial es va convertir en una de les empreses unicorn de l’estat espanyol amb mes de mil milions d’euros de valoració.
“L’AIJEC té com a objectiu fomentar l’actitud de l’empresariat jove, reconeixent persones que són font d’inspiració empresarial”, explica Ruben Sans, president de l’AIJEC. Amb el Premi Jove Empresari es vol premiar a qui, durant l’últim any, millor hagi representat les noves visions i valors del món empresarial.
Els finalistes a Millor Iniciativa empresarial
Opground és la primera plataforma basada en IA on els professionals IT són entrevistats per centenars d’empreses al mateix temps a través d’una única conversa amb la seva IA. La plataforma cofundada per Eduard Teixidó, Marcel Gozalbo i Jordi Vall permet, d’aquesta manera, que les empreses connectin amb el talent més adequat en menys de cinc minuts, com si els haguessin conegut a tots i sabent que sempre hi ha encaix mutu. Per altra banda, permet obtenir assessorament personalitzat i 100% automatitzat tant per empreses com per professionals a través de la seva funcionalitat Opi the Coach.
The Smart Lollipop, cofundada per Diana Ballart el 2020, ha creat un caramel intel·ligent que permet detectar i diagnosticar entre els infants malalties com la hipercolesterolèmia o la celiaquia a través d’una mostra de saliva. D’aquesta manera, se substitueixen les anàlisis de sang per la ingesta d’un caramel que, en 10 minuts, ofereix els resultats de forma digitalitzada en una plataforma online.
THEKER Robotics és una startup de desenvolupament robòtic, intel·ligència artificial i visió per computador que ha desenvolupat la tecnologia de soldadura i de soldadura microelectrònica més avançada del món. Jiaqiang Ye Zhu i Carla Gómez són els cofundadors de l’empresa que va néixer al 2022 donant la solució per fer de manera eficient i local la producció de dispositius electrònics. L’empresa pretén millorar i automatitzar la fabricació de qualsevol mena de producte, però també a fer-la més eficient, circular i sostenible, reindustrialitzant el territori.
Amb el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial, l’AIJEC vol fer costat a les iniciatives empresarials desenvolupades per joves que aposten per projectes sostenibles a partir de les seves idees. “En aquesta categoria es tenen en compte els projectes amb les millors idees de negoci que es basin en la innovació i la creativitat així com les perspectives de futur” recorda Estefania González Campins, vicepresidenta d’AIJEC i responsable del Premi Jove Empresari.
Els guardons de referència de l’emprenedoria a Catalunya
L’acte de lliurament del Premi Jove Empresari tindrà lloc el pròxim dijous 5 d’octubre en una gala al Centre de Convencions IMO Grup Miranza i reunirà als principals representants del món econòmic, institucional i de l’ecosistema emprenedor del país.
A més dels dos guardons principals, AIJEC Joves Empresaris entregarà tres reconeixements més: el Reconeixement a la Millor Trajectòria Empresarial, que es lliura a un empresari amb experiència i un projecte empresarial ja consolidat; el Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial, per un foment positiu de l’ús de la llengua catalana a l’empresa com una eina de millora qualitativa i el Reconeixement a l’Emprenedoria Social. L’entitat entrega també el Reconeixement al/la Futur/a Jove Empresari/a a un projecte emprenedor treballat per a menors de 18 anys.