José Miguel Bermúdez, cofundador i CEO de bound4blue, Sònia Castelló, consellera delegada de Fil Katia, i Josep Dosta, fundador i CEO de WOODYS, són els tres finalistes que opten a endur-se aquesta edició del Premi Jove Empresari que organitza l’AIJEC, l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya. Amb el guardó al millor Jove Empresari l’entitat busca el jove empresari/a que millor representi les noves visions i valors del món empresarial tenint en compte aspectes com la consolidació de la idea inicial en forma de negoci, la viabilitat econòmica, l’esperit emprenedor, la trajectòria personal, la innovació, la visió internacional i els reptes de futur.
En la categoria de Millor Iniciativa Empresarial a la idea de negoci més innovadora i amb perspectives de futur, els tres projectes finalistes en aquesta 31a edició del Premi Jove Empresari són Able Human Motion, D-Sight i Venvirotech.
El Premi Jove Empresari celebra aquest 2024 la seva 31a edició consolidat com un dels guardons més importants de l’emprenedoria que se celebren a Catalunya. Amb aquests reconeixements, l’AIJEC vol distingir el treball, l’esforç i la constància dels joves empresaris capaços de generar llocs de treball i impulsar projectes empresarials.
Els finalistes a Premi Jove Empresari
José Miguel Bermúdez és el CEO i cofundador de bound4blue, una startup que desenvolupa sistemes automatitzats de propulsió assistida per vent i que permet a tots els propietaris de vaixells i companyies navilieres reduir els costos de combustible i les emissions contaminants fins a un 40%. bound4blue va néixer el 2015 amb l’objectiu de revolucionar el transport marítim fent ús del vent com a sistema de propulsió complementària i mitjançant un innovador sistema de vela de succió. L’empresa cofundada per Bermúdez ha ideat una solució que necessita poc manteniment i té una fàcil instal·lació a bord, sent la tecnologia de propulsió assistida per vent més rendible en l’actualitat. El setembre de 2023 la startup va aconseguir 22,4 milions d’euros de finançament, públic i privat, el que confirma el seu lideratge en un mercat que ara experimenta un creixement sostingut.
Sònia Castelló és la tercera generació i actual consellera delegada de Fil Katia, marca catalana de fils, llanes i teles per a labors nascuda el 1951 quan l’àvia Castelló dirigia una petita botiga de llanes. Referent a Europa en fils de fantasia, Katia ha aconseguit exportar el seus productes a una cinquantena de països, el darrer Estats Units, un mercat que centra ara l’estratègia internacional de l’empresa. A més, la companyia situada a Castellbell i el Vilar (Barcelona) comercialitza els seus productes a través d’unes 3.600 botigues repartides majoritàriament per tota Europa. Katia actua com e-commerce de les seves botigues i actualment està en ple procés de digitalització per continuar sent l’empresa referent en manualitats tèxtils per les noves generacions. Entre els projectes que ha impulsat l’actual consellera delegada de l’empresa, està el Projecte Escoles per donar a conèixer els beneficis que aporten les manualitats tèxtils, que són els mateixos que els valors de Katia: creativitat, comunitat i benestar. Es tracta d’un projecte social on Katia dona el material a les escoles que decideixin impartir tallers i on l’empresa no busca la rendibilitat sinó estimular beneficis emocionals com l’autoestima, l’autonomia o la concentració dels infants a través de les manualitats tèxtils.
Josep Dosta va fundar WOODYS amb només 23 anys i després de detectar una oportunitat de negoci en el món de l’òptica amb el disseny i fabricació d’ulleres de fusta. Dosta va ser campió d’Europa de wakeskate, un esport aquàtic en el que s’utilitza una taula de fusta per surfejar les onades produïdes per una barca. Durant els seus entrenaments li queien sempre les ulleres a dins l’aigua fins que un dia va tenir la idea de crear unes ulleres que flotessin. Després d’investigar va trobar que la clau estava en les làmines de les taules de wake. I així va començar Woodys, fabricant ulleres de fusta a partir de taules de wakeskate reciclades. Deu anys després l’empresa que dirigeix Dosta ja no treballa amb fusta, sinó que ofereix ulleres amb materials de gran qualitat com l’acetat, el titani o el metall, i està present a 75 països amb més de 15.000 punts de venda.
Els finalistes a Millor Iniciativa Empresarial
ABLE Human Motion és una spin-off de la UPC que va néixer a l’octubre del 2018 i desenvolupa exosquelets robòtics innovadors per millorar la mobilitat i la qualitat de vida de persones amb discapacitat, específicament persones amb paraplegia a causa d’una lesió medul·lar o per als supervivents d’un ictus. Després de 5 anys, l’empresa cofundada per Alfons Carnicero ha creat l’ABLE Exoskeleton, l’exosquelet robòtic que facilita la rehabilitació de persones amb lesions medul·lars més lleuger, ràpid d’ajustar i accessible del món. La darrera versió del dispositiu permet que persones amb paraplegia puguin aixecar-se de la cadira de rodes i tornar a caminar de forma natural i intuïtiva. Després de finalitzar el desenvolupament, realitzar assajos clínics a hospitals com l’Institut Guttmann o l’Hospital Universitari de Heidelberg i obtenir la certificació CE com a producte sanitari, l’empresa va iniciar el passat mes d’abril una nova etapa de comercialització i ja ha venut les primeres unitats a centres clínics de Madrid, la Corunya, Barcelona i Holanda.
D-Sight és una spin-off del Institut de Recerca del Hospital Vall d’Hebron de Barcelona (VHIR) que ha desenvolupat el primer fàrmac en forma de col·liri pel tractament precoç de la retinopatia diabètica, l’afectació neurovascular més comú de la diabetis i la principal causa de ceguesa prevenible a nivell mundial. Actualment no existeixen tractaments disponibles per a aquesta afectació en les seves fases més inicials. L’empresa cofundada per Carla Maté ofereix una solució innovadora, segura, no invasiva, auto-administrable i de baix cost, que vol millorar la qualitat de vida de més de 185 milions de persones a tot el món, responent a una necessitat mèdica no coberta d’escala global. El maig de 2023 la companyia va aconseguir captar un finançament d’un milió d’euros que està fent servir per avançar amb la primera fase de validació clínica d’aquest fàrmac. Amb menys de dos anys d’existència, l’empresa ja ha fabricat el seu producte a gran escala per ús clínic i iniciarà el seu assaig clínic en humans a inicis del pròxim any 2025, demostrant la competitivitat del seu projecte i equip promotor. Paral·lelament, la companyia està desenvolupant noves teràpies per al tractament d’altres malalties neurodegeneratives de la retina, com el glaucoma.
Venvirotech és una empresa de biotecnologia dedicada al desenvolupament de solucions sostenibles i que està revolucionant la indústria dels bioplàstics mitjançant una tecnologia única que produeix bioplàstic 100% orgànic i compostable a partir de materials de rebuig. Cofundada per Patricia Aymà, l’startup amb seu a Santa Perpètua de Mogoda, ha ideat una nova tecnologia que permet reduir els costos de producció i, per tant, vendre el producte a un preu inferior als competidors. A diferència dels plàstics convencionals, el producte que genera Venvirotech passa per un període de biodegradació molt més ràpid.
Els guardons de referència de l’emprenedoria a Catalunya
Els finalistes a Premi Jove Empresari i a la Millor Iniciativa Empresarial defensaran els seus projectes el proper 22 d’octubre davant un jurat format per representants de les principals institucions públiques i privades del país que treballen en favor de l’empresa, així com de diversos mitjans de comunicació. Seran ells els que decidiran qui s’enduen finalment els guardons de la 31a edició del Premi Jove Empresari.
Els guanyadors es coneixeran en una gala que es celebrarà lloc el proper 6 de novembre a l’Auditori & Sala Gaudí de La Pedrera. Durant l’acte, l’AIJEC entregarà per primera vegada el Reconeixement a l’Emprenedoria Blava, un guardó que vol premiar el millor projecte o empresa d’economia blava que promogui la sostenibilitat, la innovació, l’economia, la igualtat, la diversitat i qualsevol altre valor d’interès públic en relació amb l’economia blava.
A més, s’entregaran també el Reconeixement a l’Emprenedoria Social, per empreses amb un objectiu social; el Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial, per un foment positiu de l’ús de la llengua catalana a l’empresa com una eina de millora qualitativa; el Reconeixement a la Millor Trajectòria Empresarial, a un empresari amb experiència i un projecte empresarial ja consolidat i el Reconeixement al Futur Empresariat, que vol premiar un projecte emprenedor treballat per menors de 18 anys