Notícies

Marie-Eve Beaulieu i Laura Soucek: Com convertir una investigació científica en una empresa

DSC 1591

Marie-Eve Beaulieu i Laura Soucek, cofundadores de Peptomyc, van ser les protagonistes de l’últim Dinars de Futur celebrat dimarts 1 d’octubre i que, una vegada més, va reunir una cinquantena de joves empresàries i empresaris que van estar atents a la història que Marie-Eve i Laura havien d’explicar-nos.

En el panorama biotecnològic s’han proposat revolucionar l’oncologia amb la seva empresa emergent, Pectomyc. Fundada entorn de l’Hospital Vall d’Hebron, aquest spin-*off cerca frenar l’acció de la proteïna myc, una de les principals responsables en la progressió del càncer i present en el 70% dels tumors.

Laura Soucek, reconeix que va sentir que “alguna cosa en la perfecció de la naturalesa fallava quan vaig conèixer el càncer”. Impulsada per la seva curiositat i compromís amb la ciència, es va centrar en com aturar myc, una proteïna que normalment ajuda a la divisió cel·lular i la cicatrització, però que en el càncer actua de manera descontrolada. “Myc havia de formar parella amb una altra proteïna anomenada max per a funcionar correctament, és l’única manera que myc tingui una única forma”, explica Laura. L’estudi consisteix a crear un myc artificial per aconseguir un motlle que permeti controlar la proteïna. Marie-Eve Beaulieu, experta en biologia estructural, es va unir a la causa, ajudant a purificar les molècules necessàries per desenvolupar el fàrmac innovador, OMO-103, que bloqueja aquesta proteïna, oferint una nova esperança per a pacients amb tumors sòlids.

Volien finançament públic per poder contractar un CEO per a la seva empresa, però entre altres coses les beques no arribaven per poder tenir aquesta figura en l’organigrama, així que Laura Soucek va decidir que seria ella la que ocuparia aquest càrrec. Van demostrar que elles també podien saber de negoci, per la qual cosa es van formar per poder explicar com un producte amb valor científic podia tenir un valor econòmic i obtenir rendibilitat d’inversió.

Juntes van convèncer inversors i van obtenir 42 milions d’euros en finançament (31 inversions privades i més de 10 de fons públics), cosa que va permetre portar la seva recerca des del laboratori fins a assajos clínics en humans. El seu avanç més recent: la fase 1 de proves en pacients amb tumors sòlids, on ja han vist resultats esperançadors, incloent-hi l’estabilització del càncer en alguns casos avançats.

El compromís d’aquestes joves empresàries no només es limita a la ciència, sinó també a crear un model de negoci sostenible. La seva visió a llarg termini inclou aliances amb grans farmacèutiques i l’expansió internacional, amb l’objectiu de desenvolupar més projectes derivats que ajudin a combatre diferents tipus de càncer.

Marie-Eve i Laura van acabar la seva xerrada amb una ronda de preguntes en la que subratllen la necessitat de més recursos financers per a portar el seu fàrmac al mercat i arribar a un major nombre de pacients.

carrousel fotos Peptomyc